Marten van der Laan

Mijn naam is Marten van der Laan en ik ben sinds 1991 medewerker bij Radio Compagnie, de lokale omroep van voorheen Hoogezand-Sappemeer en nu Midden Groningen.

Al vroeg had ik interesse in muziek. Thuis was er een staande Philips bandrecorder en later organiseerde ik samen met een aantal jongeren uit het Margrietpark maandelijks de Calimero drive in show in het clubgebouw van de buurt en speeltuinvereniging aan destijds de Irisstraat in Sappemeer.

Bij Radio Compagnie was ik aanvankelijk presentator van het programma Schoolradio. Wekelijks was er een groep kinderen van een basisschool te gast in de studio. Onze razende reporter Cyril Bodewes had gedurende week opnames gemaakt op de desbetreffende basisschool. Vanuit dit programma ben ik doorgestroomd naar andere programma’s. Ik heb onder andere meegewerkt aan de Compagnie, een dagelijks informatief programma tussen 6 en 7 uur, Sportcompagnie en Kijk uit naar het Weekend. Daarnaast heb ik mij ook bestuurlijk ingezet voor de lokale omroep. Zo ben ik onder andere eindredacteur doelgroepen en programmaleider geweest.

Rond de gemeenteraadsverkiezingen heb ik een aantal keren partijvertegenwoordigers aan de tand gevoeld. De plannen voor de nieuwe periode werden doorgenomen, voorspellingen werden gedaan en in de laatste week voor de verkiezingen was er een slotdebat aan de hand van een aantal stellingen in de kantine van Radio Compagnie. Natuurlijk deden we live verslag van de verkiezingsavond vanuit het gemeentehuis.

Met veel plezier kijk ik terug op het jaar 1995. In dat jaar was het 50 jaar geleden dat er een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In de aanloop naar het herdenken heb ik veel mensen geïnterviewd. Het resultaat van die interviews is gedurende een aantal weken uitgezonden. Ik heb daarbij nauw mogen samenwerken met mijn oud docent geschiedenis de heer F. Jonker.

Een ander hoogtepunt in het werken bij de lokale omroep was voor mij de recordpoging in 1993. Willie, Bennie, Wim en Eric hebben, gesteund door alle medewerkers van Radio Compagnie, in de decembermaand kort voor de kerst 125 uur non-stop radio gemaakt. Het record staat nog steeds in het Guiness Book of Records.

Momenteel werk ik mee aan locatie uitzendingen zoals de Open Monumentendag en de Dag van het Park. Daarnaast verzorg ik samen met Kees Klok en Ben van der Laan elke zondag-morgen tussen 9-10 uur het programma Wekkerradio. Elke vrijdagmiddag tussen 4-7 uur stuur ik samen met Ben van der Laan het programma Country Stew de ether in.

Radio maken is voor mij al 28 jaar een heerlijke hobby. Ik hoop het nog lang te kunnen doen.